پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما، پایگاه اینترنتی میدل ایست آی نوشت به رغم اینکه عمر البشیر رئیس جمهور سودان آمریکا را بابت مداخله در امور این کشور سرزنش می کند، خرطوم برای نزدیک شدن به واشنگتن در تلاش است.
این پایگاه اینترنتی در گزارشی از خرطوم نوشت: یک دیپلمات در خرطوم پایتخت سودان گفت دولت سودان آماده است برای متقاعد کردن واشنگتن به حذف نام این کشور از فهرست تروریسم، در خصوص مسائل امنیتی منطقه ای با آمریکا از نزدیکتر همکاری کند.
به رغم نشانه های آمادگی واشنگتن برای بهبود روابط با خرطوم پس از حدود دو دهه خصومت متقابل، عمر البشیر در ملاء عام همچنان درباره وضع روابط دو کشور موضعی ستیزه جویانه دارد.
الدیردیری محمد احمد، وزیر امور خارجه سودان، ماه گذشته از آمریکا دیدن کرد. وزارت امور خارجه آمریکا پس از این سفر اعلام کرد آماده است روند خارج کردن نام سودان را از فهرست حامیان دولتی تروریسم آغاز کند.
این کار منوط به تحقق برخی شرایطی و تغییر سیاست سودان در شش حوزه کلیدی است. این شرایط شامل: توسعه همکاری های ضدتروریسم، بهبود وضع حقوق بشر در سودان در ارتباط با آزادی دینی و آزادی بیان و پایان خصومت ها و درگیری های داخلی با گروههای شورشی در مناطق ناآرام دارفور، ایالت نیل آبی و کردفان جنوبی می شود.
اعلان وزارت امور خارجه آمریکا بخشی از برنامه ای بود که این وزارتخانه آن را "چارچوب مرحله 2 برای تعامل دوجانبه" می نامد. آمریکا پیش از آن تحریم های اقتصادی سودان را سال گذشته لغو کرده بود.
اما بشیر چند روز بعد در لحنی ستیزه جویانه آمریکا را به مداخله در امور داخلی سودان متهم کرد.
رئیس جمهور سودان در مراسمی به مناسبت بیست و نهمین سالگرد تشکیل واحد پارلمانی نیروهای دفاع مردمی دولت خود گفت: "ما غیر از الله در برابر هیچ کس زانو نخواهیم زد یا به خاک نخواهیم افتاد. سودان بیش از هر چیزی به سبب پایبندی به شریعت و استقلال خود هدف قرار گرفته و درگیر جنگ شده است. "
برخی تحلیلگران تناقض روز افزونی میان سخنان ضدآمریکایی بشیر در انظار عمومی و دیپلماسی خاموش پشت پرده دولت سودان می بینند. در اکتبر گذشته از فرمانده نیروهای مسلح سودان در یک کنفرانس ضدتروریسم فرماندهان نظامی در مریلند آمریکا استقبال شد.
سلیمان بالدو، تحلیلگر اندیشکده پروژه ایناف در آمریکا ، که خواستار باقی ماندن نام سودان در فهرست حامیان تروریسم شده است، اعلام کرد سخنرانی بشیر نشان داد او قصد ندارد هیچ امتیاز واقعی به آمریکا بدهد.
وی به شبکه رادیویی دابانگا متعلق به مخالفان در دارفور گفت :"چنین سخنانی موضع سودان را در مذاکرات تضعیف می کند و به زیر سوال رفتن جدیت رژیم در مذاکرات دوجانبه با دولت آمریکا می انجامد."
بالدو همچنین به دیدار بشیر و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از لغو تحریم های اقتصادی آمریکا در سال گذشته اشاره کرد و گفت سران دو کشور در سوچی دیدار کردند و بشیر از پوتین خواست از سودان در برابر "اقدامات تجاوزکارانه آمریکا" محافظت کند.
اما دیپلمات مقیم خرطوم که خواست ناشناس بماند به میدل ایست آی گفت دولت سودان آماده است در حوزه های ضروری همکاری نزدیکتری با آمریکا داشته باشد تا روابط عادی میان دو کشور را احیا کند.
وی گفت :"خرطوم تعامل و مشارکت گسترده ای با واشنگتن در خصوص جنگ با تروریسم داشته و همچنان آماده است در این مسیر و نیز در مسیرهای دیگر ثبات منطقه ای در خصوص سودان جنوبی و لیبی نیز به حرکت ادامه دهد."
این دیپلمات افزود :"اما به رغم شروع مذاکرات مرحله دوم میان دو طرف واکنش سودان به خواسته های آمریکا هنوز ضعیف است."
سه خواسته دیگر واشنگتن از خرطوم عبارتند از "بهبود دسترسی بشردوستانه به مناطق مختلف سودان، پایبندی سودان به قطعنامه های شورای امنیت درباره کره شمالی، و برداشتن گام هایی برای پرداختن به دعاوی باقیمانده در حوزه تروریسم."
خواسته آخر اشاره به دعاوی چند میلیون دلاری تعدادی از شهروندان آمریکایی علیه سودان است که آنها آن را به پشتیبانی از بمب گذاری های القاعده در سفارتخانه های آمریکا در نایروبی و دارالسلام در سال 1998 و حمله به ناو جنگی یو اس اس کول در یمن در سال 2000 متهم کرده اند.
سودان بین سال های 1991 و 1996 میزبان اسامه بن لادن رهبر سابق القاعده بود.