به گزارش
خبرگزاری صداوسیمامرکز کردستان ، هوشنگ امینی گفت : بسیاری از افراد جامعه بازی را نوعی سرگرمی و تفریح کودکانه میپندارند و هیچ رویکرد تربیتی برای آن قایل نیستند، در حالیکه اهداف تربیتی و علمی فراوانی در بازی نهفته است.
امینی افزود : بازی زبان مشترک همه بچهها ، فرهنگها و قومیتهای گوناگون است ، گاهی بدون هیچ ابزار جانبی اجرا میشود ، شور و نشاط و هیجان و مهارتهای اجتماعی در کودکان ایجاد میکند.
با وجود آثار مثبت بازیهای حرکتی و ذهنی بازی رایانهای در جدالی نابرابر بر بیشتر بازیهای سنتی اثر گذاشته با این حال هنوز هم بازیهای سنتی در برخی شهرها و روستاها طرفداران خود را دارد.
رئیس هیات ورزش بومی محلی استان کردستان با بیان اینکه بازیهای بومی محلی انتقال دهنده فرهنگ اقوام مختلف کشور است، افزود : بازیهای بومی محلی نشان دهنده چگونگی زندگی نیاکان و گذشتگان ماست و سینه به سینه از نسلی به نسل دیگر به ما رسیده است.
هوشنگ امینی اضافه کرد : با آموزش و برگزاری جشنوارهها در محلات ، مدارس و دانشگاهها میتوان بازیهای بومی محلی را به نسل امروز معرفی کرد.
وی با بیان اینکه بازیهای بومی محلی افزون بر کم هزینه بودن و عدم نیاز به ادوات گران، این بازیها از نظر فیزیکی تاثیرات مثبتی دارد، گفت: این بازیها به ایجاد حس نشاط و تقویت روحیه در افراد کمک میکند.
امینی با اشاره به محاسن بازیهای بومی محلی گفت: اگر در بازی رایانهای از یک نیمکره مغز استفاده میشود در بازیهای بومی محلی از ۲ نیمکره مغز استفاده میشود.
وی همچنین با اشاره به اینکه در هزار و ۶۰۰ روستای استان ۱۷۰ خانه ورزشی تجهیز شده است، افزود: درصدی از روستاها سالن ورزشی و زمینهای خاکی فوتبال دارند و مابقی فاقد امکانات ورزشی هستند، اما در این روستاها بازیهای بومی محلی جریان دارد.
وی کردستان را قارهای از ورزشهای بومی محلی دانست و گفت : ریزان ، چوزان ، گورزان ، چاوشارهکی ، خوگه ملکی ، کشتیلان ، هفت سنگ ، شایان ، کرخول بازی ، کوشک ، پاوشاو وزیر ، گندم گندم ، بازی گورزان ، تخته نرد و لجن لجن از ورزشهای سنتی و بازیهای بومی محلی استان است.
رئیس هیات ورزش بومی محلی استان کردستان افزود : جوراب بازی جزو بازیهای شاخص و رایج در روستاهاست که اکثر روستاییان در این بازی شرکت میکنند، لجن لجن از بازیهای فکری است که ذهن را درگیر میکند و بازی گورزان نشانه دفاع مردم کرد در برابر تهاجمات بیگانگان را نشان میدهد.
وی افزود: رقص ههلپرکی ، برگزاری جشن نوروز و جشنواره خرمانان (در هنگام درو گندم) در مناطق کردستان آداب و سنن فرهنگ قدیمی کرد را به نمایش میگذارد.
رئیس هیات ورزش بومی محلی استان کردستان گفت : تاکنون ۱۰۰ بازی بومی محلی در استان کردستان شناسایی شده است و به تازگی در روستاهای پرجمعیت استان (سراب قامیش ، میره ده در بانه) سالن ورزشی و چند زمین چمن مصنوعی راهاندازی شده است.
همچنین تاکنون ۱۷۰ خانه ورزش روستایی به امکانات ورزشی مانند میز پینگ پنگ ، فوتبال دستی ، میز شطرنج ، دارت ، طناب بازی ، کیسه بوکس ، تشک کشتی و تاتامی تجهیز شده است.
امینی با اشاره به تاثیرات مثبت بازیهای فکری حرکتی گفت: دوران کرونا بهترین فرصت برای پرداختن به بازیهای سنتی و قدیمی است.
وی افزود: بهترین راه برای سرگرم کردن کودکان و در خانه ماندن بازیهای سنتی و قدیمی است، این بازیها منجر به ایجاد تحرک و شادابی و رقابت دوستانه در آنها میشود.( گزارش تصویری این خبر، مربوط به قبل کرونا است)