پخش زنده
امروز: -
در فاصله ۵ کیلومتری غرب شهر همدان و در انتهای دره سرسبز عباس آباد، کتیبههایی سنگی قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان، کتیبههای گنج نامه در واقع عبارت از دو لوح سنگی بزرگ به خط میخی است که بر سینه وسیع صخرهای عظیم در دامنه کوه الوند حک شدهاند.
کتیبه سمت چپ توسط داریوش بزرگ نوشته شده که طول آن ۲۹۰ و ارتفاعش ۱۹۰ سانتی متر است و کتیبه سمت راست که پایینتر از دیگری قرار دارد، متعلق به خشایارشا پسر داریوش است.
کتیبههای گنج نامه هر کدام به سه زبان پارسی قدیم، بابلی و ایلامی و مشتمل بر ۲۰ سطر به خط میخی از چپ به راست نوشته شدهاند و متن پارسی آنها در سمت چپ هر یک از الواح مزبور نوشته شده است.
در پایین کوهپایه الوند، دو فرو رفتگی در سطح سنگی و صاف کوه خودنمایی میکنند که همان گنجنامه معروف هستند.
این دو کتیبه درست در کنار هم و در دل کوه کنده شدهاند و ارتفاعی ۲.۹ متری، عرضی ۱.۹ متری و عمقی ۳۰ سانتی متری دارند.
ابتدا، داریوش اول در طی سالهای ۵۲۱-۴۸۵ پیش از میلاد کتیبه سمت چپی را و سپس در سالهای بعد نیز خشایارشا، پسر او فرمان ساخت کتیبه سمت راستی را داد.
بر روی این دو کتیبه ۲۰ سطر و ۳ ستون به چشم میخورد که متن سخنان این پادشاهان پدر و پسر را به سه زبان پارسی باستان، بابلی نو و ایلامی به نمایش گذاشته است.
متن کتیبهها به این شرح است:
” خدای بزرگ است، اهورامزدا بزرگترینِ خدایان است، که این زمین را آفریده است، که آسمان را آفرید، که مردم را خلق کرد، که برای مردم شادی آفرید، که خشایارشاه را شاه کرد، یگانه از میانِ شاهانِ بسیار، یگانه فرمانروا، از میان فرمانروایان بیشمار. من خشایار شاه، شاهِ بزرگ، شاهِ شاهان، شاهِ کشورهای دارای مللِ بسیار، شاهِ سرزمینِ بزرگِ دوردستِ پهناور ایران، پسر داریوش شاه بزرگ هخامنشی.