پخش زنده
امروز: -
وزیر امور خارجه سوریه: حمله موشکی ایران به منطقه البوکمال سوریه در چارچوب مبارزه با تروریسم و همکاری قانونی میان تهران و دمشق انجام شد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه تلویزیونی المیادین، وزیر امور خارجه سوریه گفت: حمله موشکی ایران به منطقه البوکمال سوریه در چارچوب مبارزه با تروریسم و همکاری قانونی میان تهران و دمشق انجام شد.
ولید المعلم در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی المیادین گفت: اسرائیل به عربده کشی در آسمان منطقه عادت کرده بود اما سامانه پدافند هوایی ما به مقابله با آنها برخاست. وی افزود: درباره حمایت از آسمان سوریه در برابر تجاوزگری اسرائیل و دیگران باید بگویم که کارها به سوی بهتر شدن پیش می رود.
وزیر خارجه سوریه گفت: ما از حمله موشکی ایران به منطقه حضور داعش در نزدیکی مرز سوریه و عراق استقبال می کنیم و جهانیان باید برای حمله موشکی اخیر ایران که داعشی ها را هدف قرار داد دست بزنند.
المعلم افزود: منطقه تحت کنترل داعش در نزدیکی مرزهای سوریه و عراق تحت نظارت آمریکا قرار دارد. آمریکایی ها با همه چیز مبارزه می کنند جز تروریسم.
مشروح گفتگوي اختصاصي وزيرامورخارجه سوريه با شبکه الميادين
وزیر خارجه سوریه گفت: ایران باید به خاطر هدف قرار دادن مواضع داعش در شرق سوریه مورد تشویق جهانیان قرار گیرد.
ولید المعلم در گفتگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی المیادین گفت: در این دوره از نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد من شاهد تغییر مثبت نسبت به نشست سال گذشته بودم. دیگر محور گفت و گوهای بین المللی سوریه نبود. برعکس این نشانه آن است که بسیاری از کشورها مطمئن شده بودند که سوریه فصل پایانی مبارزه با تروریسم را رقم خواهد زد و می خواستند که خود را با این واقعیت وفق دهند. منظور من از فصل پایانی مبارزه با تروریسم سه چیز است. گام نخست پاکسازی، پاکسازی استان ادلب است. از این رو ما ابراز امیدواری کردیم که توافقی که میان روسیه و ترکیه درباره ادلب به دست آمد گامی برای آزادسازی ادلب باشد. گام دوم، آزادسازی حومه شمالی حلب تا منبج است. گام سوم نیز آزادی شرق فرات است.
تجاوز با چهار هواپیما به لاذقیه و سنگ اندازی در مسیر پاکسازی خاک سوریه که توسط کشورهای عربی صورت می گیرد تلاشی برای طولانی کردن بحران سوریه است. آنها می خواهند از این طریق کاری کنند که اسرائیل بتواند پیروزی هایی را که ارتش سوریه با یاری همپیمانان و دوستانش محقق کرده و بیش از نود درصد خاک سوریه را آزاد کرده است از بین ببرد.
اسرائیل عادت کرده بود که در آسمان منطقه جولان دهد و نفس کش بطلبد، جنگنده های اسرائیلی آزادانه بر فراز لبنان و دریای مدیترانه به پرواز در می آمدند و سوریه را نیز با شلیک موشک از راه دور هدف قرار می دادند و وسايل دفاع هوایی ما فعالانه با این موشک پرانی ها مقابله می کرد و هر بار نیز بیش از دو سوم این موشک ها را هدف قرار می داد. از این رو تصور می کنم اوضاع در زمینه محافظت از حریم هوایی مان در برابر تجاوز اسرائیل و دیگران به سمت بهتر شدن پیشتر می رود.
بر اساس اظهارات وزارت دفاع روسیه - که ما به آنها اعتماد داریم- آسمان سوریه با موشک های اس سیصد مورد حمایت قرار می گیرد. با این حال دستیابی به موشک های اس چهارصد یک اميد است.
مجری المیادین از وزیر امور خارجه سوریه پرسید، درگیری سوری به یک درگیری منطقه ای تبدیل شده است و ما روز دوشنبه شاهد حمله موشکی ایران به منطقه البوکمال بودیم آیا تصور می کنید این مساله موجب تسریع در پایان یافتن بحران سوریه شود یا فکر می کنید که پایان دادن به بحران را طولانی کند، ولید المعلم گفت: ما تمایلی نداریم که بحران سوریه منطقه ای یا بین المللی شود. اما واقعیت هایی وجود دارد که باید به آن توجه داشت. حمله موشکی ایران به البوکمال در چارچوب مبارزه با تروریسم انجام شد و همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و سوریه یک همکاری قانونی است و با حاکمیت ملی سوریه هماهنگی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا پس از پایان بحران سوریه شما آنگونه که اسرائیل و آمریکا تمایل دارند نیروهای ایرانی و هوادار ایران را از مرز با جولان اشغالی دور می کنید؛ گفت: اولاً دور کردن یا نزدیک کردن نیروهای دوست و همپیمان سوریه که به ما در عملیات مبارزه با تروریسم کمک کرده اند یک تصمیم صرفاً سوریه ای است و کس دیگری حق ندارد در این باره تصمیم بگیرد. ما تصمیم می گیریم که این نیروها کجا مستقر باشند.
سخن گفتن از اینکه ما از تیرگی روابط روسیه و اسرائیل بهره می بریم یک مطلب رسانه ای است چرا که این سران روسیه هستند که راجع به روابطشان با اسرائیل تصمیم می گیرند. شما می دانید که تا چه حد ممکن است روابط دو جانبه روسیه و اسرائیل به تیرگی بگراید یا اینکه اینگونه نشود. آنچه برای ما مهم است روابط سوریه با روسیه است و این روابط در بهترین وضعیت خود است.
المعلم درباره توافق سوچی گفت: توافق سوچی میان رئیس جمهور روسیه و ترکیه منعقد شده است و پیش از آن، میان روسیه و سوریه راجع به این توافق هماهنگی صورت گرفته بود. ما معتقدیم که ترکیه قادر به اجرای تعهدات خود است. زیرا مقامات ترکیه یک به یک تروریست های موجود در ادلب را به نام می شناسند. تمامی این تروریست هایی که در ادلب حضور دارند تحت آموزش سازمان اطلاعات ترکیه هستند. از این رو ما می گوییم ترکیه قادر است تعهداتی را که پذیرفته است اجرا کند و اگر چنین توانی نداشت پای توافق سوچی را امضا نمی کرد.
مجری المیادین از وی پرسید اگر پانزدهم اکتبر فرا برسد و ترکیه به تعهداتی که بر اساس توافق سوچی پذیرفته، عمل نکند شما چه می کنید؛ گفت: اول اینکه این سوال یک سوال فرضی است و ما باید منتظر بمانیم تا پانزدهم اکتبر فرا برسد و همه چیز روشن شود. من گفتم که بیشتر احتمال می دهم ترکیه تعهدات خود را اجرا کند زیرا ترکیه گروه های تروریستی حاضر در ادلب را می شناسد و این گروه های تروریستی با سازمان اطلاعاتی ترکیه مرتبط هستند. اما اگر ترکیه به هر دلیلی توافق سوچی را اجرا نکند آنگاه ما می دانیم چه پاسخی به آن بدهیم.
ما با آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد راجع به تشکیل کمیته قانون اساسی گفتگو کردیم و میان ما بر سر ضرورت اینکه دولت و رهبری سوریه نقش مرکزی در تشکیل این کمیته ایفا کنند توافق حاصل شد و توافق کردیم که در این باره نباید دخالت بیگانگان وجود داشته باشد. دبیر کل سازمان ملل متحد بر این نکته تاکید کرد که دولت سوریه در تشکیل کمیته قانون اساسی نقشی مرکزی خواهد داشت. مخالفان سوری طرح های پیشنهادی خود برای قانون اساسی را ارائه کردند اما ما این طرح ها را مورد بحث و بررسی قرار نداده ایم. بقیه به طرح پیشنهادی جامعه مدنی مربوط می شود. گوترش تاکید کرد باید نظر دولت سوریه مورد توجه قرار گیرد.
وي در ادامه گفت: آوارگان سوری که در اردوگاه های الرکبان و التنف حضور دارند شهروندان سوریه هستند و ما و دوستان روس ما بارها تلاش کرده اند که کاروان کمک های بشردوستانه به این اردوگاه ها ارسال کنند و تمام آنچه ما برای ارسال این کمک ها درخواست کردیم این بود که آمریکا امنیت این کاروان ها را تامین کند زیرا این اردوگاه ها تحت نفوذ پایگاه نظامی آمریکا در التنف است. ما حضور آمریکایی ها در منطقه التنف را حضوری غیر قانونی می دانیم از این رو گفتگوهای روسیه با آمریکا بر دو مساله متمرکز شده بود: نخست ارسال کمک های بشردوستانه برای غیرنظامیان دیگر برچیدن پایگاه التنف.
پایگاه التنف به لحاظ نظامی هیچ فایده ای ندارد. آمریکایی ها می خواستند بقایای داعش را در این پایگاه جا دهند و به آموزش آنها بپردازند و آنها را روانه نبرد با ارتش سوریه کنند. آنها دست به این کار زدند و گروهی را به جنوب تدمر فرستادند اما این گروه نابود شد از این رو می گویم که پایگاه التنف به لحاظ نظامی فایده ای ندارد و اگر منطق بر سیاست آمریکایی ها حاکم باشد آنها دیر یا زود باید این پایگاه را ترک کنند.
وي افزود: حضور مستشاران ایرانی در سوریه قانونی است که با درخواست دولت سوریه انجام شده است. عملیاتی که ایران در چارچوب مبارزه با تروریسم داعش انجام داد یک عملیات قانونی بود و باید جهان برای این ضربه ای که به داعش اصابت کرد دست بزنند.
حضور داعش در منطقه ای در مرزهای سوریه و عراق است که این منطقه مورد حمایت آمریکا است و در این مساله تردیدی نیست. آمریکا در سوریه با همه چیز می جنگد به جز تروریسم. پیروزی بر داعش محقق نشد مگر با کوشش های ما و کوشش دوستان و همپیمانان ما. آمریکا در این راه هیچ کوششی نکرد بلکه وقتی داعشی ها در رقه به محاصره در آمده بودند این آمریکایی ها بودند که آنها را رهانیدند و به حومه دیرالزور منتقل شان کردند اما از سوی دیگر شهر الرقه را ویران کردند. از این رو آمریکا هیچ کاری برای بیرون راندن داعش نکرده است. آنکه داعش را بیرون راند سوری ها و ارتش سوریه بودند. ناحیه حضور داعش مورد حمایت آمریکا است از این رو می گوییم هدف قرار دادن این منطقه از سوی جمهوری اسلامی ایران اقدامی است که ما از آن استقبال می کنیم.
وي در بخش ديگري از سخنانش گفت: نمی توان گفت که هر کردی که در شرق فرات زندگی می کند با آمریکا همراه است. بلکه در آنجا گروه ها و احزاب بزرگی هستند که با این رویکرد آمریکاگرایانه برخی از گروه های کرد مخالف هستند. آنها می خواهند به کشور سوریه بپیوندند اما برای تحقق این هدف تسلیحات و توان نظامی ندارند. از این رو ما می بینیم که صدای آن ها شنیده نمی شود. در واقع نهایتاً آمریکا نمی تواند به حمایت از رویکرد جدایی طلبانه برادران کُرد ما ادامه دهد. کردها شهروند سوریه هستند و آنها بخشی از کشور سوریه هستند و آینده بازگشت آنها به آغوش کشور سوریه را نشان خواهد داد. کردها باید از تجاربی که در قرن گذشته داشته اند درس بگیرند.
وي درباره ادلب گفت: بی تردید نمی توان استان ادلب را با وجود حضور تروریست های تا بن دندان مسلح آزاد کرد. گام نخست آن است که تروریست ها سلاح سنگین و نیمه سنگین خود را نهایتاً تا ماه دسامبر آتی تحویل دهند. اما درباره سرنوشت آنها باید بگویم آنان که از ساکنان استان ادلب هستند پس از تسلیم سلاح شان و پس از آنکه وارد آشتی ملی شدند در همان جا می مانند. آنان که از اهالی ادلب نیستند به استان و روستای خود باز می گردند. اما درباره تروریست های خارجی باید بگویم آنان که در آغاز جنگ سوریه کشورهای شان حضور آنها را در سوریه از طریق ترکیه تسهیل کرده اند منطق می گوید این افراد باید از طریق ترکیه به کشورهای شان بازگردند.
المعلم درباره دیدارش با وزیر امور خارجه بحرین در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: دیداری که ما با وزیر امور خارجه بحرین داشتیم یک دیدار برادرانه بود که در لحظه ترتیب داده شد. وی در پاسخ به این سوال که آیا شما از آنها برای دیدار درخواست کردید یا آنها خواهان این دیدار شدند؛ گفت: بگذارید در این حد به شما بگویم که این تمایلی برای دیدار بود که به آن پاسخ مثبت داده شد.
از ولید المعلم پرسیده شد آیا دیدار شما با وزیر امور خارجه بحرین مقدمه ای برای ایجاد گشایش در روابط سوریه با کشورهای حوزه خلیج فارس است؛ وی در پاسخ گفت: نمی توانم به این سوال پاسخ بدهم... روابط سوریه با دیگر کشورهای عربی هیچ ارتباطی با روابط این کشورها با اسرائیل ندارد. رابطه با سوریه یک حالت طبیعی است که باید در جهان عرب وجود داشته باشد و این مساله راه برون رفت از بحران جهان عرب است. در حالی که رابطه با اسرائیل رابطه ای محکوم است. اسرائیل همچنان سرزمین های عربی را در اشغال خود دارد. اسرائیل همچنان حقوق فلسطینی ها را پایمال می کند. از این رو کمترین وظیفه این است که ما با فلسطین ابراز همبستگی کنیم.
ولید المعلم گفت: پیش از بروز بحران سوریه، دمشق ارتباط مستحکمی با همه کشورهای عربی داشت و در امور هیچ کس دخالت نمی کرد و به هیچ کشوری تروریست نمی فرستاد بلکه از مسائل همه عرب ها دفاع می کرد. این عملکرد ناشی از نقش تاریخی و اصیل سوریه بود. از این رو کسانی که علیه سوریه توطئه کردند و به سوریه ضربه زدند و تروریسم را به سوریه فرستادند و از تروریست ها پشتیبانی مالی به عمل آوردند وقت آن رسیده است که فکر و درک کنند که اهداف شان در عرصه میدانی محقق نشده است بر عکس این سوریه است که پیروزی های میدانی متعددی به دست آورده است. هر آن کس که دست دوستی به سوی ما دراز کند ما آماده هستیم که با آنها رابطه داشته باشیم. ویژگی سوریه این است که پرونده گذشته را می بندد و به آینده می نگرد.
وی در پاسخ به این سوال که یکی از شروطی که کشورهای عربی و غربی برای برقراری رابطه با سوریه مطرح می کنند قطع رابطه با ایران است از این رو آیا بهبود روابط سوریه با کشورهای عربی به منزله لطمه زدن به روابط با محور مقاومت و ایران است؛ گفت: اگر رابطه ای که ما با جمهوری اسلامی ایران داریم قابل چانه زدن بود ما آن زمان که کالین پاول وزیرامور خارجه وقت آمریکا برای بهبود روابط کشورش با سوریه شرط گذاشت که ما با ایران قطع رابطه کنیم ما این کار را می کردیم. پاول خواهان آن بود که ما جنبش حماس را از سوریه اخراج و روابط مان را با حزب الله لبنان و جمهوری اسلامی ایران قطع کنیم و ما درخواست های او را رد کردیم. از این رو تاکید می کنم رابطه میان سوریه و ایران یک رابطه قانونی است که در چارچوب حقوق بین الملل انجام می شود و روابط ما با ایران چیزی نیست که بتوان بر سر آن معامله کرد. این روابط با پیروزی انقلاب اسلامی ایران آغاز شده است چرا که جمهوری اسلامی ایران موضعی شرافتمندانه در قبال مساله فلسطین اتخاذ کرد. از همین رو می گوییم آن کشوری که می خواهد به سوریه بازگردد نباید برای ما پیش شرط بگذارد و باید اوضاع منطقه را درک کند. هر کس خواهان ثبات و امنیت منطقه است چنین شرط هایی نمی گذارد. در سوریه مرحله انتقالی وجود ندارد، بحران سوریه با شرط ها و آنچه که بیگانگان دیکته می کنند حل نخواهد شد راه حل بحران سوریه راه حلی سوری-سوری است و بر اساس منافع مردم سوریه باید به راه حل دست یافت از این رو دیگر طرح ها هیچ جایگاهی نخواهند داشت.
وی افزود: ما بازگشت آوارگان سوری به کشور را به عنوان یکی از اولویت های خود قرار داده ایم. ما از بازگشت همه سوری ها استقبال می کنیم و امنیت و معیشت آن ها را تضمین می کنیم.
وی درباره بازسازی سوریه گفت: ما در برنامه های مان به امکانات ذاتی خود تکیه می کنیم و چنانچه حمایت خارجی نیز شامل حال ما شود ما آن را خیر و برکت می دانیم اما صراحتاً می گویم آنکه علیه سوریه توطئه کرده است در برنامه بازسازی سوریه هیچ جایگاهی نخواهد داشت و ما از آنها استقبال نمی کنیم. ما اولویت را به کشورهای دوستی می دهیم که در جنگ با تروریسم به ما کمک کردند. ما به امکانات ذاتی خود بیش از هر چیز دیگری اولویت می دهیم. نباید فراموش کرد که امکانات سوری ها در داخل و خارج کشور امکانات عمده است و ما از تمامی متخصصان می خواهیم که در برنامه های بازسازی سهیم باشند.
اینکه ترامپ پول برخی کشورها را به آنها نمی دهد و به دنبال باج گیری از آنها است به معنای آن نیست که برنامه بازسازی در سوریه متوقف می شود بلکه کاملاً برعکس، برنامه بازسازی ادامه پیدا خواهد کرد. بسیاری از مناطقی که آزاد شده است دولت سوریه می تواند با امکانات ذاتی خود آن را بازسازی کند. از این رو ما نسبت به آینده خوشبین هستیم. کسانی که می خواهند در بازسازی سوریه مشارکت کنند ما به آنها خوشامد می گوییم اما نباید پیش شرط بگذارند و نباید مساله بازسازی سوریه را سیاسی کنند.
مجری المیادین پرسید هم اکنون دو ایده وجود دارد یک ایده که متعلق به غرب است این است که ائتلافی متشکل از کشورهای عربی و اسرائیل در منطقه خاورمیانه ایجاد شود تا ایران را مهار کنند و ایده دیگر مربوط به روسیه است و این کشور پیشنهاد کرد که ایران و کشورهای عربی برای حل مشکلات شان با یکدیگر گفتگو کنند، آیا می توان میان این دو ایده جمع کرد، ولید المعلم گفت: نه نمی توان چنین کاری کرد. کسانی که ایده ائتلاف با اسرائیل را مطرح می کنند باید به تاریخ رجوع کنند و حوادث دهه پنجاه میلادی را مطالعه کنند و به مبنای آیزنهاور و مساله خلاء که او مطرح کرده بود توجه کنند و سپس سرنوشت پیمان بغداد را مورد مطالعه قرار دهند. نمی توان ائتلافی ایجاد کرد که اسرائیل که جهان عرب را تهدید می کند یکی از اعضای آن باشد. همچنین ما به پیمان ها و محورها نیازی نداریم. بر اساس واقعیت های جغرافیایی ایران در منطقه حضور دارد. نمی توان ایران را از منطقه ریشه کن کرد. بنابراین آنچه روسیه مطرح می کند منطقی است و با حقوق بین المللی هماهنگ است.
آن ایده ای که آمریکا مطرح می کند تجاوزکارانه است و به برقراری ثبات در منطقه منجر نمی شود.
وی درباره یمن گفت: ما با محاصره هر ملتی مخالف هستیم. ما محاصره بلاروس، کره شمالی، ونزوئلا و کوبا را محکوم می کنیم و مسلم است که محاصره ملت دوست و برادر یمن را نیز محکوم می کنیم. مردم یمن به خاطر آنچه در این کشور می گذرد به گرسنگی، بیماری و ویرانی دچار شده اند. ما می گوییم نباید چنین وضعی را بر یمن روا داشت. آنچه در یمن می گذرد باید وجدان هر فرد عرب را بیدار کند. باید به سمت راه حل سیاسی رفت که حق هر طرفی را محفوظ بدارد.
وزیر امور خارجه سوریه درباره اظهارات تهدید آمیز نتانیاهو در سازمان ملل علیه سوریه، لبنان، عراق و یمن گفت: اولاً باید توجه داشت که وجود اسرائیل در منطقه به منزله ابزاری برای اجرای سیاست های غرب در این منطقه است. اسرائیل برای تهدید کشورهای عربی است. اسرائیل تا به امروز چنین نقشی را ایفا کرده است و به سبب حمایت آمریکا تهدید می کند دست به تجاوز می زند و عربده کشی می کند. از این رو می گویم اسرائیل عامل هرج و مرج و ناآرامی در منطقه است و عامل ثبات نیست. اگر حزب الله و ارتش لبنان نبود اسرائیل از مدت ها پیش فرودگاه بین المللی لبنان را هدف قرار داده بود. بی تردید مقاومت قادر است که به تجاوز اسرائیل پاسخ گوید.
مجری المیادین پرسید در صورت تحویل گرفتن سامانه موشکی اس سیصد آیا آسمان لبنان را نیز مورد حمایت قرار می دهید، ولید المعلم گفت: من نمی توانم این مساله را نفی یا تأیید کنم. اما تاکید می کنم که ما با همه ابزارهایی که سوریه را تهدید می کند، مقابله خواهیم کرد.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: اولویت در سرمایه گذاری در زمینه نفت و گاز سوریه با کشورهای دوست است. اگر کشورهای دوست تمایلی به سرمایه گذاری در این زمینه نداشته باشند ما آنگاه در این مورد چاره اندیشی می کنیم.
وی درباره عراق گفت: عراق کشور مهمی در منطقه است و هماهنگی کاملی میان سوریه و عراق وجود دارد زیرا ما با دشمن مشترکی رو به رو هستیم و آن گروه داعش است. از این رو می گویم رابطه با عراق نیاز به تقویت دارد تا جنبه اقتصادی را نیز در بر بگیرد. عراق به لحاظ تاریخی روابط مستحکمی با سوریه دارد اما این آمریکا است که گشوده شدن گذرگاه ها میان سوریه و عراق را با مشکل مواجه می کند. زیرا آمریکایی ها نمی خواهند شاهد روابط سوریه و عراق در بعد اقتصادی و مردمی باشند. بی تردید روابط منطقه ای لازمه ثبات و توسعه منطقه است.
وی درباره رابطه با ترکیه گفت: سوریه و ترکیه دارای بیش از هشتصد کیلومتر مرز مشترک هستند اما ترکیه از همان آغاز بحران در سوریه شیوه تجاوزکارانه ای در پیش گرفته است و پایگاهی برای ارسال تروریست ها به سوریه تشکیل داد. علاوه بر آن حتی منطقه عفرین و تعدادی از روستاها در شمال حلب را اشغال کرد. من می گویم چنانچه ترکیه از خاک جمهوری عربی سوریه عقب نشینی کند و ارتش عربی سوریه بتواند در مرز میان دو کشور مستقر شود؛ ضرورت های آتی عادی سازی روابط را می طلبد.
ولید معلم درباره روابط سوریه با مصر گفت: ما مصر را به عنوان بزرگترین کشور عرب می دانیم که نقشی ویژه در جهان عرب ایفا می کند اما متاسفانه ما چنین نقشی را از سوی مصر احساس نکرده ایم.
و در پایان گفت: به مردم سوریه نوید می دهم که آینده روشن خواهد آمد و این آینده روشن به علت صبر و پایداری شما و قرار گرفتن در کنار رهبری تان است.