به دنبال چالش در روابط اروپا و آمریکا
اتحادیه اروپا به دنبال بازنگری در راهبردهای کلان
موضع گیریهای جدید آمریکا اتحادیه اروپا را تکان داده و آن را مجبور به بازنگری در راهبردهای کلان خود کرده است.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از خبرگزاری فرانسه از بروکسل، مناقشه با چین، کاهش حضور نظامی در اروپا، مناقشه بر سر سازمانهای بین المللی، همه و همه موضع گیری جدید آمریکا در برابر اروپاست که در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ گرفته شده اند. این موضع گیریها اتحادیه اروپا را تکان داده و آن را مجبور به بازنگری در راهبردهای کلان خود کرده است.
یک دیپلمات اروپایی تأکید میکند: مذاکرات و رایزنیهایی که این هفته میان وزیران امور خارجه کشورهای اروپایی و آمریکا از طریق ویدئوکنفرانس انجام میگیرد، زمینه را برای بررسی کلیه چالشهایی که اروپاییها و آمریکاییها را در مقابل هم قرار داده است، فراهم میکند. حالت تهاجمی که روابط چین و آمریکا به خود گرفته است، تنشهای به وجود آمده در خاورمیانه به علت حمایت آمریکا از سیاست توسعه طلبانه اسرائیل که میخواهد بخشهایی از کرانه باختری رود اردن را به سرزمینهای تحت کنترل خود الحاق کند، خروج آمریکا از سازمان جهانی بهداشت؛ آنهم در اوج دوره مبارزه با شیوع بیماری کووید-۱۹، اقدامات تلافی جویانه علیه دیوان کیفری بین المللی، همه و همه، موضوعات چالش برانگیزی هستند که لازم است دو طرف، آشکارا نظر و موضع خود را درباره آنها اعلام کنند.
هر بار که اتفاقاتی از این دست روی داده است، اتحادیه اروپا موضع گرفته است. جوزپ بورل، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی، محکومیتها و هشدارهای خود را در این باره چندبار تکرار کرده است. اما رئیس دستگاه دیپلماسی اروپا نمیتواند اختلافات بین کشورهای عضو را پنهان کند. واقعیت امر آن است که بسیاری از محکومیتها از طرف اتحادیه اروپا نبوده، زیرا همه آنها مورد تأیید ۲۷ کشور عضو نبوده است.
این دیپلمات اروپایی که خواست نامش فاش نشود در ادامه صحبتهای خود تصریح کرد: آمریکا نیز مانند چین با برجسته سازی این اختلافات در راستای منافع خود در اروپا عمل کرده است. نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی میگوید: اتحادیه اروپا هنوز نقش یک بازیگری را ایفا میکند که در جستجوی هویت است و از همین رو هنوز نمیداند چه نقشی را میخواهد بازی کند.
ژان-ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه با آگاهی از چالشی که اروپا با آن مواجه است میگوید: اروپا باید راه سومی را برای خود برگزیند؛ راهی که برخاسته از قاطعیت در دفاع از منافع و اصول اساسی اروپا و همزمان، مشتاق برای انجام گفتگوهای چند جانبه واقعی باشد. راه سوم نه جنگ سرد و نه تعارض ساده لوحانه است. این راهبردی است که هنوز در حال بحث است. اما مواضع اخیر دونالد ترامپ، اطمینان خاطر بسیاری از کشورهای اروپایی را در خصوص دوستی آمریکا متزلزل کرده و کار را به جایی رسانده است که مادرید و برلین در مورد واقعیت چتر حمایتی آمریکا شک و تردید دارند؛ چتر حمایتی که کشورهای شرق همچنان آن را فولادین تصور میکنند. تصمیم آمریکا برای خارج کردن بخشی از سربازان آمریکایی مستقر در آلمان، مقامات این کشور را نیز ناامید کرده است. هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، این اقدام آمریکا را ضربهای به روابط آلمان و آمریکا و خطرناک برای امنیت کشورش توصیف کرده است. با توجه به این شرایط، مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا قرار است روز پنجشنبه در جریان کنفرانس ویدئویی وزیران دفاع ناتو در این خصوص با همتایان اروپایی خود رایزنی کند.
کاهش حضور نظامی آمریکا در اروپا برای برخی متحدان این کشور، چیز عجیب و غریبی نیست. چون دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از زمانی که به قدرت رسیده است در واقع تصمیم گرفته حضور نظامی خود را در سراسر جهان کاهش دهد. خروج از افغانستان، خروج از عراق، خروج از آلمان، نمونههای بارز سیاست کاهش حضور نظامی آمریکا در سراسر جهان است.