پخش زنده
امروز: -
یک کارشناس حقوق بینالملل با اشاره به موضع گوترش در فعال کردن ماده ۹۹ منشور سازمان ملل گفت: او از ابزارهای متعددش کنار هم استفاده میکند که به هدفی برسد و آن هم پایان دادن به جنگ است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، محمد صالح تسخیری کارشناس حقوق بینالملل برنامه جهان امروز درباره هدف گوترش در فعال کردن ماده ۹۹ منشور سازمان ملل گفت و گو کرد .
سوال: گوترش گفته برای اولین بار دارد از اختیارش برای فعالسازی ماده نود و نه استفاده میکند چه ظرفیتی در این ماده وجود داشته ممنون میشویم به ما بیشتر توضیح بدهید؟
تسخیری: من یک نکته ابتدایی را خدمتتان عرض کنم آقای گوترش یک هوشمندی خاصی را در خصوص غزه به کار بردند نمیخواهم ارزیابی کنم بگویم اقداماتش، اظهاراتش خوب است یا نه ولی یک هوشمندی را به کار برده و به دلیل غلبه قدرتمند جریان صهیونیسم در فضای سازمان ملل ایشان در دو سطح اقدام را انجام داده در یک سطح، سطح عملکردی واقعی است که واقعاً دارد یک کاری را انجام میدهد یک سطح دیگر سطح تبلیغاتی است یعنی او از این دو ابزار در کنار هم برای فشار آوردن به جریان حامی اسرائیل استفاده میکند و وقتی هم که دارد مطرح میکند هر مسئلهای را تو یک پازلی دارد پازل هایش را میچیند یعنی عملکرد گوترش را باید منظومهای فرض کنید.
همه رو بهصورت منظومهای دارد خرج میدهد آن چیزی که از اقدام اعمال ماده نود و نه منشور ملل دارد اسرائیل را ناراحت میکند مقامات اسرائیل را به واکنش واداشته فقط این اقدام نیست.
مجموعه اقداماتی است که گوترش دارد انجام میدهد، ماده نود و نه چی میگوید ماده نودو نه یک حرف سادهای را میزند میگوید که اگر شورای امنیت در دستور کارش یک مسئلهای را در دستور کار نداشته باشد دبیرکل سازمان ملل میتواند آن را در دستور کار قرار بدهد، اما شما نگاه کنید دقیقاً دیشب وقتی آمدند طرح کنند که دبیرکل آمد این درخواست را داد آمد از یک لفظ نادر، بیسابقه از چنین لفظی آقای دوجاریک میگوید که این اولین باری است که گوترش دارد مطرح میکند ما انتظار نداشته باشیم که با این اقدام گوترش اتفاق خاصی بیفتد.
اما او دارد از ابزارهای متعددش کنار هم استفاده میکند که به هدفی برسد و آن هم پایان دادن به جنگ است و از نظر ماهوی یعنی غیر از این مسائل شکلی، تشریفاتی ظاهری آقای گوترش طرفدار حماس نیست به هیچ وجه، اما اقدامات او هر چه قدر به حماس بخواهد آسیب بزند.
اما چیزی برای از دست دادن ندارد، پس آن که نگران است اسراییل است، نگران موجودیتش است و مشروعیتش و اقدامات گوترش با این ضرباهنگی که شروع کرده، میدانید که آقای گوترش به تمام مجموعهاش یک فنی را یاد داده.
میآیند اول از حرف همه شان میگویند بله ما حملات تروریستی هفتم اکتبر حماس را محکوم میکنیم، اما، از، اما به بعدش دیگر علیه اسرائیل میشود تا ته صحبت هایشان و ته صحبت هایشان میگویند باید گروگانهای اسراییلی آزاد شوند.
سوال: همان تعبیر معروفی که در جملاتی که، اما وجود دارد چیزی که قبل از، اما هست خیلی اهمیت ندارد.
تسخیری: یعنی عملاً اسرائیل را واقعاً شما در منظومه حرکات این چهل روز اخیر گوترش واقعاً علیه اسرائیل ضربات محکمی زده تا حالا.
حالا از این به بعدش را باید ببینیم عملکردش چگونه خواهد بود.
سوال: رژیم صهیونیستی چه اقداماتی انجام داده جنایت جنگی محسوب میشود که دبیرکل آن اقدامات را تهدیدی برای امنیت و صلح بینالملل دانسته؟
تسخیری: آقای گوترش یک بدنه کارشناسی عظیمی دارد تحت عنوان گزارشگران حقوق بشری که در مسائل مختلفی هستند، حقوق بشر و کودک، حقوق زنان اینها تو گزارشهایی که الان در بحبوحه جنگ دارند مطرح میکنند مصادیقی را دارن یکی میکنند که مصادیق جنایات جنگی و نسل زدایی است.
جنگ که تمام شد هیمنه جنگ که شکست ابهت اسرائیل و اینها که شکست همه آن بذرهایی که این گزارشگران ویژه حقوق بشری کاشتند به کمک فلسطین و مردمان فلسطین خواهد آمد و جنایت جنگی اسرائیل که واضح است را اینها مستندات حقوقی آنها خواهد شد و مصادیق متعددی هم دارد.